top of page

Vmeena’s verhaal

Het ontstaan van vrouwengroepen

V.Meena woonde 33 jaar in de zigeunergemeenschap van Pettai. Deze mensen zwerven maar 2 of 3 weken per jaar rond en wonen de andere weken in het gebied dat we hen hielpen kopen. De zigeunergemeenschap is één van de vele ‘onbereikbare’ groepen waarmee we werken om hen stabiliteit te verschaffen.  

Dankzij het onderwijs, huwen zigeunermeisjes minder jong

V.Meena was een van de eerste 25 zigeunerkinderen die informele scholing kregen, ruim 20 jaar geleden. De zigeunergemeenschap is zeer gesloten en er wordt vaak binnen de eigen groep getrouwd. Als ze buiten de groep huwen worden meisjes vaak verstoten. V.Meena huwde haar neef toen ze 13 was. Ze was 15 toen ze beviel van een jongetje dat heel jong stierf. Ze kreeg nog twee dochters en een zoon. Haar oudste dochter gaat naar de middelbare school en is heel gelukkig. V.Meena denkt dat haar dochter een ander leven zal leiden. Ze is blij dat haar dochter goed leert en misschien kan ze verder studeren en onze lerarenopleiding volgen. Als haar dochter goed opgeleid wordt zal ze een goed rolmodel zijn voor andere studenten, meent V Meena.

De zelfhulpgroep voor vrouwen betekent veel voor de zigeunergemeenschap

V.Meena is de voorzitter van de Pettai’s vrouwengroep. Deze groep wordt democratisch geleid door vrijwilligers uit het dorp zoals V. Meena en ondersteund door ons team van animators die de groepen regelmatig bezoeken om hun kennis te delen en training te voorzien op verschillende gebieden binnen gezondheidszorg en opvoeding.  

Een van de eerste prioriteiten binnen elke zelfhulpgroep is de opstart van een spaarclub zodat mensen geld kunnen lenen binnen de groep. Geld verdienen is geen probleem voor de zigeunergroep. Maar zonder deze spaarclub, die lage interesten vraagt, moet men tot 120 % interest op een lening betalen wanneer men iets wil aankopen of iets opstarten. Wanneer dorpelingen goedkoper kunnen lenen, kunnen ze investeren in andere zaken dan gemeenschapsnoden. Een voorbeeld is het Pettai woonproject. Voor een huis betaalt een familie 17.500 Rs, wij voorzien 25.000 Rs. en de overheid subsidieert 70.000 Rs.   

Er zijn veel manieren om een gemeenschap te helpen

Het nieuwe woonproject en de opleidingsmogelijkheden voor zigeunerkinderen zijn twee voorbeelden van een hele waaier activiteiten die we aanwenden om dorpelingen en hun dorpen meer zelfvoorzienend te maken

bottom of page